Är ditt åderbråck hämmande i vardagen?

Du har säkerligen lagt märke till ett åderbråck om du någon gång varit på badhuset, på gymmet eller på stranden under en varm sommardag. Det finns även en ganska stor chans att du själv har åderbråck eller att du får det någon gång i framtiden. Man brukar säga att ungefär var tredje svensk får åderbråck i någon omfattning och att denna siffra således gör det ganska troligt att du vet vad det hela handlar om.

Inte? Ja, då ska vi säga att det handlar om synliga, vidgade vener som ringlar sig fram på benen; de är blå till färgen och de kan även synas i ett mer nätformat mönster.

Oavsett vilket så kan vi säga två saker om åderbråck: de är inte speciellt estetiskt tilltalande och de är ofarliga. Just den kombinationen gör att åderbråck är väldigt styvmoderligt behandlat sett ur ett sjukvårdsperspektiv. Då det handlar om kosmetisk och estetisk vård så täcks kostnaden för operation eller behandling nämligen inte av Landstinget - där får man betala ur egen ficka.

Så även alltså gällande åderbråck, men här finns undantag. Ett åderbråck kan nämligen leda till andra saker - tyngdkänsla i benen, eksem, hudförändringar, svullnader och öppna blödningar (sällsynt) och en ytlig inflammation (även den sällsynt). Dessa problem och komplikationer kan tala för att Landstinget täcker kostnaderna, men annars får man räkna med att betala ur egen ficka. Det är lite synd, enligt oss. Just med tanke på att många lider och att det verkligen syns att någon har åderbråck på sina ben.

Är det värt att betala kostnaden för att bli av med ett åderbråck?

Kostnaden för en operation eller en behandling av åderbråck är varierande och beror helt på A) hur pass omfattande åderbråck det handlar om B) vilken typ av behandling som krävs och C) vilken klinik som utför behandlingen i fråga. Man måste veta att varje behandling sker utifrån de förutsättningar som patienten har - aldrig godtyckligt eller utan en ingående undersökning. I vissa fall kan man dessutom behöva kombinera två olika behandlingsformer - exempelvis laser och virknålsteknik - innan åderbråcken försvinner. Då blir det naturligtvis dyrare.

Om vi mellan tummen och pekfingret ska nämna en summa så kan vi säga att den mest effektiva metoden - kombinationen av nämnda laser och virknålsteknik - kan kosta över 20.000 kronor. Det är naturligtvis en ansenlig summa, men å andra sidan så ger den - i de flesta fall - också full effekt där åderbråcken försvinner helt och inte återkommer. Sett ur den synvinkeln och ställt mot det lidande som ett åderbråck kan ge så handlar det definitivt om en ren investering.

29 Dec 2018