Solglasögon

Vid det här laget finns det nog lika många modeller på solglasögon som det finns människor på planeten. Så vad ska man egentligen välja? Vi ger dig råd som hjälper dig att hitta modeller som passar just dig.

Välj rätt solglasögon för ditt ansikte

Det är viktigt att du väljer en modell på solglasögon som är anpassad till ditt ansikte. Har du ett väldigt litet och smalt ansikte kan det se konstigt ut med ett par för stora bågar. Många modeller på solglas kommer i olika storlekar, så gå till en bra butik och prova olika för att se vilken storlek som ser mest proportionerlig ut i förhållande till ditt ansikte. Detsamma gäller förstås även dig som har ett bredare ansikte eller ett relativt stort huvud. Det kan se underligt ut om du har solglasögon som ser för små ut.

En annan viktig faktor är hur djup näsrygg du har. Om din näsrygg sticker ut väldigt lite i förhållande till ansiktet kan du få problem med att ögonfransarna ligger emot glasen. Se därför till att alltid prova glasögonen ordentligt för att känna efter att så inte är fallet. Om du använder mascara eller gör ögonfransförlängning är det bra att prova solglasögonen efter att du har sminkat dig eller just varit på salongen. Det kan påverka rejält hur solglasögonen känns.

En bra optiker kan justera dina glasögon så att de sitter som gjutna på ditt huvud. Med hjälp av varmluft kan de böja till skalmar, fästen och andra delar av bågarna så att solglasögonen sitter helt perfekt. Ta god tid på dig och känn efter så att allt känns och ser rakt ut när du tittar i spegeln.

Solglasögon för arbete

Om du behöver solglasögon i ditt arbete är det viktigt att du väljer riktigt bra glas som motverkar reflexer och som är tillräckligt mörka (men givetvis inte för mörka) för att du ordentligt ska kunna se det du håller på med. Polariserade glas är ett måste om du ska använda dina solglasögon i jobbet.

Lika viktigt är det att solglasögonen sitter väl på plats. Vid behov kan du komplettera dem med ett elastiskt band som håller dem på plats, men för det mesta räcker det med att du gör en professionell inpassning av bågarna hos en optiker.

Rätt solskydd för sport

Du som älskar att sporta utomhus behöver förstås också riktigt bra solglasögon för att kunna träna obesvärat. Vid skidåkning är det en smaksak om man föredrar stora skidglasögon eller hellre har på sig ett par lite större solglasögon som skyddar mot sol och vind. Att skydda ögonen är oerhört viktigt när man vistas i alpin miljö för att man ska undvika att bli snöblind. Bra solglasögon är därför även viktigt för dig som vandrar i fjällmiljö där snön kan ligga kvar långt in på våren och sommaren.

Cyklister brukar också behöva bra solglasögon i sin träning. Om du ägnar dig åt mountainbike så är det viktigt med glas som har god kontrast så att du ser alla hinder i terrängen. Att solglasögonen sitter stadigt på plats är också viktigt, så här rekommenderas att du väljer en modell som är anpassad för just cyklister. De brukar ha gummiförstärkningar som får dem att sitta på plats även om man svettas och vissa modeller kommer även med en elastisk rem som spänns kring huvudet.

Även andra sporter såsom segling, ridning och löpning kan kräva sportanpassade glasögon. Fråga hos en optiker eller i en sportbutik så får du goda råd kring passande modeller.

Designklassiker

Om det snarast är ett visst utseende du är ute efter så finns det ju en del riktiga klassiker som varje modeintresserad måste ha i sin garderob. Ett par pilotbrillor sitter alltid rätt och finns i allt från de klassiska guld- och silverbågarna med spegelglas till uppdaterade varianter med djärva färger och färgskimrande glas. Wayfarer är en modell som fått ett uppsving de senaste åren, kanske för att de råkade bli inne i hipster-kulturen men även för att vi just nu ser mycket influenser från sent 80- och tidigt 90-tal i modet överlag.

De runda John Lennon-glasögonen återkommer med jämna mellanrum och även större “uggle”-modeller börjar nu synas igen, gärna från något av de större modehusen såsom Prada eller Chanel.

Solglasögon för trendkänsliga

Om du älskar att hänga med i trender och att testa nya modeller är det kanske enklast att köpa billiga solglasögon för att inte lägga hela modebudgeten enbart på denna accessoar. Det kommer alltid kopior av de senaste trenderna även bland solglasögon och det kan nog kännas enklare att betala någon enstaka hundralapp istället för över tusen kronor för ett par solglasögon som man kanske bara bär en eller två säsonger.

Till syvende och sist handlar det ju trots allt om personlig smak. Det är du själv som ska trivas i dina solglasögon. Kanske struntar du helt i att ingen annan har på sig cykelglasögon i 90-talsstil eller att Wayfarer helt plötsligt har blivit helt ute. Bär du upp dina solglasögon med självförtroende och känner att de passar ihop med resten av din stil och samtidigt är bekväma så kommer de att vara helt rätt för dig.