Lätta hitta bra priser på nätet

Hur mycket får ett modeplagg kosta? Vi har en vant oss vid att kläder kan kosta otroligt lite. Klädesaffärer som Hennes & Mauritz, och andra lågprisaffärer har skämt bort oss med kläder till ett mycket lågt pris. Nu är det ju så att när vi, rika västerlänningar väljer att köpa de billigare kläderna, från Hennes & Mauritz, göder vi klädeshandlar, som förlägger din produktion till en del av världen där arbetskraft inte kostar särskilt mycket.

Företagen utnyttjar fattiga människors billiga arbetskraft

Men, så bra, då får de stackars fattiga människorna jobb, kanske vi tänker. Det fungerar inte riktigt så. Om vinsten stannade kvar i det land, där man förlägger textilfabriken, skulle det ge landet större skatteintäkter, som skulle kunna gå till bättre skolor, vägar, bostäder och pensioner till dem som arbetar i fabrikerna. Men i fallet med Hennes & Mauritz, liksom med de flesta andra textilfabriker, flyttas vinsten från landet till dem som redan har mycket pengar. I stället ser dessa företag till att betala så lite som möjligt i skatt till det land där de anlita människor som sin arbetskraft.

Vi borde lära oss klädernas egentliga värde

Vi har lärt oss att vi kan köpa kläder för en spottstyver, för att företag som likt Hennes & Mauritz, förlägger sin klädestillverkning till ett land med billig arbetskraft. Och att köpa kläder som tillverkas här i Sverige, kostar mer än det 10-dubbla. Skulle vi göra så, skulle vi kanske till sist förstå värdet av kläderna som vi köper, lite lättvindigt. Den som en gång har provat att sy ett klädesplagg vet vilken tid det tar och den noggrannhet som krävs för att plagget ska få rätt form. Det är sömmerskans noggrannhet som avgör om plagget blir bra eller inte. 

En sajt på nätet kan lära oss just det

Den som vill veta mer om detta, kan med fördel kolla in en sajt som jämför kläder, make-up och inredning med andra, liknande produkter. Då jämför de produkter som ser mycket lika ut, men som har helt andra priser. Det är riktigt intressant då man inser att det inte är mycket som skiljer mellan det ena modeplagget från det andra, liknande, men där priset är det enda som skiljer dem åt. Den som är intresserad, har en hel del att lära sig. Allt behöver inte vara rena rama lyxen, eller budgetvaror. Det finns en hel del gråzoner när det kommer till varor med olika priser.

17 Dec 2018