Manligt håravfall - den stora krisen

Om man vill generalisera lite så kommer killar och män ofta lindrigare undan än vad tjejer och kvinnor gör gällande kroppen och krav på hur man ska se ut. För en kvinna så handlar det om att leva upp till normer och omvärldens orimliga krav; det kan skapa ett osunt förhållande till mat och träning - ett faktum som många kan vittna om.

För män och killar däremot; där finns inte alls samma kravbild. Visst; man kan se magrutor och snygga kroppar på reklamaffischer, men faktum är att många män och killar inte bryr sig nämnvärt om dessa. Man rycker på axlarna och tittar på sin egen kropp som kan vara full av bilringar, dubbelhakor och där klädseln även den lämnar mer att önska. Gott så: det finns lärdomar att ta av denna stilla och stoiska acceptans.

Men, däremot så ska man även säga att det finns ett område där män drabbas och där man kan hamna i rena kriser som en följd av detta. Det gäller håravfall och speciellt hos yngre män.

Håravfall blir känsligt oavsett ålder och inkomst

För: om man talar om no-go-zoner så är detta verkligen minerad mark - ingen man med självrespekt påpekar en annan mans håravfall. Av den enkla anledningen att man vet hur ont en sådan kommentar kan göra. Det finns tydliga exempel på hur tufft det kan vara. Den irländske fotbollsspelaren Stephen Ireland - med en årsinkomst långt, långt, långt över medel - spelade i Manchester City och det irländska landslaget. Nyckelspelare i båda; men i det senare började han plötsligt utebli.

Ursäkterna och skälen till att han inte dök upp i den gröna kostymen blev mer och mer utsvävande. En gång skyllde han exempelvis på en begravning av sin mormor. Ett giltigt skäl, naturligtvis - om det inte vore för att mormodern i fråga varit död i tio år. Den riktiga anledningen till att han inte ville spela i landslaget? Två lagkamrater hade satt i system att reta honom för hans brist på hår. Han skämdes, han kände sig inte respekterad och fick därigenom svårt att prestera.

Där, om något, kan man se hur detta påverkar; om inte ens en multimiljonär - i Pund - kan acceptera håravfall - hur ska vi vanliga, dödliga män kunna göra det?

Hårtransplantation kan vara lösningen

Det finns hjälp. Dels i förebyggande syfte. Man kan köpa exempelvis Rogaine och därigenom bromsa upp ett pågående håravfall. Det är däremot ingenting som kommer att ge dig håret tillbaka; så fort du slutar använda produkten så kommer också håravfallet att påbörjas igen. Att lägga pengar på sådant blir dyrt i längden och därför kan det vara bättre att ta tag i problemet från roten. Detta genom att genomföra en hårtransplantation. Speciellt en metod har visat sig vara välfungerande för detta - FUE-metoden - och där handlar det om att förflytta levande hårsäckar (från exempelvis nacke, rygg, mage, bröst, rumpa - varifrån som helst) och plantera dessa på det drabbade området. I och med att man flyttar hårsäckarna med speciella nålar och en- och en så ger man dessa en bättre chans att växa än genom en mer traditionell hårtransplantation som sker genom ett snitt med skalpell.

En bra sak med denna typ av hårtransplantation är att man A) får en bedömning utförd innan. Det gör att man bedöms utifrån hårets kvalitet, hur mycket man tappat och hur mycket hår man har på övriga kroppen. Dels så bedöms man också utifrån sitt leverne. Rökare, snusare och personer som dricker mycket alkohol ofta som sämre kandidater för denna hårtransplantation. B) man får en generös garanti . Om det inte blivit effekt efter ungefär ett år så har man som kund en chans att få en ny hårtransplantation utförd eller få tillbaka en del av kostnaden. Det ger naturligtvis trygghet.

Vi skulle säga att håravfall kan mötas upp på ett betydligt bättre sätt idag än för några år sedan. FUE-metoden kan göra stor skillnad för många män.

Här kan få hjälp och råd: https://www.hårtransplantation.net.

10 Oct 2018