När du vill vara riktigt snygg i kostym

Har du någon gång haft på dig en kostym som inte riktigt passar? Den som inte är van vid att gå i kostym, kanske inte märker skillnaden riktigt på en gång, men den som ofta bär kostym känner direkt skillnaden mellan en skräddadsydd kostym som sitter "som en smäck" och en som inte gör det. Om du någon gång har möjligheten att gå till en utbildad skräddare och skaffa dig en skräddarsydd kostym, ta chansen. Det är en stor skillnad mellan den där "Dressman-kostymen" och den som är skräddad efter dina egna mått. Här tar vi upp några av de största skillnaderna mellan dem.

1. Skräddasydd kostym slits inte ut

Eftersom en skräddare alltid tar dina exakta mått, får du en kostym som sitter perfekt på din kropp. Har du till exempel kraftiga lår, men en smal midja, får du en kostym som har bredare mått just över låren, utan att du för den sakens skull får byxor som ser ut som "gubbyxor" och som är pösiga. De som har just en kropp som vi här beskriver, kan behöva välja en storlek på byxorna, till exempel Large, men Small på kavajen. Får du en skräddad kostym behöver du inte det. Då får du byxor som stramar lagom mycket över låren, med en kavaj som är tillräckligt smal över midjan men som inte stramar över överarmarna. Den sitter helt enkelt snyggt på hela kroppen.

2. Precis som du önskar 

Har du någon gång kännt ett behov av att gå hem och sy om dina kläder? Ibland kan man känna att byxorna har den rätta längden, men att midjan sitter för högt, eller för lågt. Med en skräddare som tar dina mått och syr efter dem, behöver du inte gå hem och sy upp byxorna, inte heller behöver du sy om kavajen, eller ändra knapparna för att knäppningen ska bli bra. Ibland kan man önska att byxorna lite vidare vid knäna, eller smalare upptill. Går du till en skräddare löser hon, eller han det åt dig.

3. Du väljer material och färger

Om du går till en skräddare är det du som väljer vilket slags material som din kostym ska vara sydd i. Du bestämmer färg och foder, om det är så att du önskar det. Du bestämmer färgerna på knapparna och hur de ska sitta, om du vill ha dubbelknäppning, eller enkelknäppning, om du vill ha fickor på byxorna, eller inte. Du bestämmer personliga detaljer på kostymen som bara du har. Bra, eller hur?

15 Jan 2019